Hvornår trænger dit gulv til en makeover

13 april 2021
Maya Hindsberg

Lakken på trægulvet bliver slidt på et tidspunkt, eller også vil der kommer ridser og hakker, hvilket tager og fjerner charmen fra trægulvet. Det ser nemlig hurtigt træt og trist ud. Heldigvis kan det løses med en gulvafslibning, uanset hvilken kvalitet det har, og uanset hvilken efterbehandling det har fået før.

Afslibning skal dog ikke gøres i tide og utide. Der vil nemlig komme et tidspunkt, hvor gulvet ikke ville kunne slibes mere, da gulvet bliver tyndere og tyndere hver gang. Der er altså et bestemt antal slibninger i et trægulv, hvilket bestemmer gulvets levetid. Når træets overflade er meget slidt, er det dog nødvendigt at slibe gulvet. Så har du til gengæld også frit valg på alle hylder, når det kommer til overfladebehandlingen. Du skal dog være opmærksom på, at den træsort dit gulv er lavet af, kan have begrænsninger, som du skal tage hensyn til. Du kan dog altid spørge om råd hos dit gulvfirma, f.eks. gulvkanonen.dk.

Efterbehandlinger

Der er tre populære former for efterbehandlinger. Når du skal vælge, så skal du overveje, hvilket udseende, du synes er pænt, hvor slidstærkt du har brug for, at gulvet er og ikke mindst, hvor meget vedligeholdelse du gider at skulle stå med.

Den første er sæbebehandlingen. Det kan ofte være et godt valg at kombinere med lud, da det sammen kan give nogle smukke og lyse gulve, som er meget populære. Mange vælger dog sæbebehandlingen fra, fordi der relativt ofte skal vaskes med sæbe, for at holde behandlingen stærk, og fordi det ikke er super smudsafvisende.

Derfor kan mange godt lide oliebehandlingen. Oliebehandling giver et naturligt udseende gulv, med en varm glød, og er væsentlig mere smudsafvisende end f.eks. sæbebehandlingen. Fordelen er også, at det kan friskes op, hvis der er områder, der er blevet meget slidt. Det gælder f.eks. ikke lak, som dog er mere slidstærkt.